Во моментов, куркумата е еден од најчесто користените зачини во светот. Луѓето најчесто го користат во кујната заради неговиот уникатен вкус, но со векови се ...
Кога подготвуваме компири, пред да ги изгмечиме или да започнеме да правиме салата од нив, секогаш ја истураме водата во која сме ги зготвиле. Отсега, не мора ...
Потребно е малку повеќе време за да се подготви домашен квасец отколку што би потрошиле за подготовка на леб, но конечниот резултат ќе ве воодушеви. Лебот од ...
Можете лесно да ги подготвите овие палачинки за појадок само не заборавајте да ја накиснете леќата навечер. Наутро ви се доволни 10 минути и во чинијата ќе ...
Ако сте љубител на цвекло овој намаз од цвекло ќе биде само уште еден начин на кој ќе можете да добиете и вкусен оброк и здрав оброк, но и лек за вашиот црн ...
Наутот е една од најстарите култивирани мешунки на Блискиот Исток која таму се користи многу често, во вид на хумус, за леб, во салата, за фалафел, итн. Кај ...
Светот што го замислуваме (и кој може да стане реалност!) е оној каде што сите луѓе можат да уживаат во храната што е добра за нив, добра за луѓето што ја ...
Слаткиот компир е одличен извор на различни нутритивни соединенија неопходни за правилно функционирање на телото. Претходните истражувања покажале дека ...
Листовите од ловор може да бидат директно поврзани со подобрување на функцијата на инсулинските рецептори, а со тоа и со регулирање на нивото на шеќер во ...
Тиквата содржи 90% вода, но и многу минерали и витамини, заради што е идеална храна за секој што сака да ослабне. Тиквата содржи каротин или провитамин А, ...
Што правите со вашиот пластичен отпад и со хартијата, особено ако живеете во индивидуален станбен објект? Ние ги собираме и еднаш неделно некој со автомобил ги ...
Каенскиот пипер се добива од каенски пиперчиња, кои припаѓаат на родот на лути пиперки (лат. Capsicum annum). Тие се користат со илјадници години како лек во ...
Од памтивек, млекото со зачини и билки се користело во Индија како здрав, лековит напиток. Во Ајурведата, таквото млеко е познато како Сидха Дагдам, што во ...
Најраните списи кадешто се споменува билката Nigella sativa, односно нејзиното семе, се од стариот Египет. Најдено е во гробницата на Тутанкамон уште пред ...
Нашата млада читателка Јана Ѓуровска, инаку бруцош на Технолошко-металуршкиот факултет во Скопје, и тоа токму на отсекот за Прехранбена технологија, почнала ...
Дали ви се случило да ви се зашеќери слаткото што сте го направиле и дали знаете зошто се случува ова? Искусните домаќинки велат дека повеќето почетници ја ...
Природните лекови се поздрави и попристапни од оние што ги купуваме и не е лошо да ги користиме дури и кога не сме болни, бидејќи не можат да ни наштетат. ...
Исечете го авокадото на пола. Наполнете еден сад со вода, за да биде речиси полн и ставете го авокадото внатре со пресечениот дел надолу. Затворете го садот со ...
Нашата читателка Ана неодамна набрала шипки и освен тоа што дел од нив суши за чај, решила од останатите да направи домашен витамин Ц во прав. Како што вели, ...